To UFOer filmet med 16 mm. kamera, 1955
- 16 sekunder ren UFO optagelse på 16 mm. video - 

Hændelses-dato: 25. auguat 1955 klokken 11.30
Observationssted:
2
Pålideligheds Index: 100 %

Video (i uddrag) kan ses nederst på denne side.

US Air Force fjernede frames fra videofilmen


Nick Mariana - filmede to UFOer med sit 16 mm. kamera
Nick Mariana - filmede to UFOer med sit 16 mm. kamera

Den 5. august klokken 11:25 var Nick Mariana, den administrerende direktør for Great Falls "Electrics" baseball hold, og hans nitten-årige sekretær, Virginia Raunig, ude for at inspicere det tomme Legion Stadion baseball område, før et spil.
"Electrics" var et baskettball hold under "Brooklyn Dodgers".

Et lysglimt fangede Mariana's øje, og som hans rapport angiver, så han to skinnende sølvhvide objekter, roterende, da de svævede over Great Falls med en hastighed som han skønnede til at være to til fire hundrede miles i timen.
Han mente, at de var omtrent halvtreds meter i diameter og et hundrede og halvtreds meter fra hinanden. Mariana løb straks hen til sin bil for at hente sit 16 mm film kamera, og filmede ufoerne i seksten sekunder.
Frøken Raunig var også vidne til objekterne. Dagen efter Mariana's observation ved Great Falls Tribune, blev observationerne omtalt i byens avis og filmen blev taget op af andre medier. Nogle få uger efter observationen, viste Mariana sin film til grupper i lokalsamfundet, såsom den centrale Roundtable Athletic Club.

Flyvevåbenets efterforskning

Efter at have set filmen, ringede en journalist for Great Falls Tribune, Wright-Patterson Air Force Base op i Ohio og informerede dem om Mariana's observation samt den tilhørende film. US Air Force kaptajn John P. Brynildsen interviewede Mariana i nærheden af Malmstrom AFB uden for Great Falls.
Da både Mariana og Frøken Raunig fortalte ham, at de havde set to jetjagere passere over baseball stadionen kort efter observationen, følte Brynildsen at det måske var jetjagere, som Mariana havde optaget på film. Filmen blev sendt til Wright-Patterson AFB for nærmere analyse, efter tilladelse fra Mariana.

På Wright-Patterson AFB blev filmen gennemgået, og det blev vurderet, at det kunne være refleksionerne fra to F-94 jetjagere, der var kendt for at flyve over Great Falls på tidspunktet for Mariana's observation.
Oberstløjtnant Ray W. Taylor leverede filmen tilbage til Mariana med et følgebrev, hvori der stod "vores fotoanalyse var ude af stand til at finde noget som kunne identificeres som usædvanlig."
Men ifølge Air Force officer Edward J. Ruppelt, som var blevet projektlederen for Air Force's Projekt Blue Book's efterforskning af ufo-mysteriet i 1951, meddelte "at i 1950 var der ingen interesse [ved Air Force] i UFOer, så efter en hurtig visning af videoen, havde Project Grudge skrevet dem ned som refleksioner fra to F-94 jetjagere".

Kontrovers opstod ret hurtig derefter, da Mariana hævdede, at de første fem og tredive billeder af hans film - som han sagde, meget tydeligt viste, at ufoerne som roterende - manglede.
Mennesker i Great Falls området, som havde set Mariana's film bekræfter hans påstande. De hævdede, at de manglende billeder som tydeligt viste, at ufoerne som spinnede, metallisk diske med et "hak eller band" langs yderkanterne.
Air Force personalet benægtede denne beskyldning, og insisterede på, at de kun havde fjernet et enkelt billede af filmen, som blev beskadiget i analysen. Kontroversen over de "manglende frames" blev aldrig løst.

Senere Undersøgelser

I juli 1952 lykkedes det for kaptajn Ruppelt, at overbevise Mariane om at lade Air Force få lov at se filmen igen, for en mere detaljeret analyse.
Mariana gik modvilligt med hertil, men først efter at hans krav blev opfyldt, gående ud på at Air Force skulle underskrive en aftale, hvoraf det fremgik, at de ikke måtte fjerne nogen som helst billeder fra filmen.
Filmanalytikere på Wright-Patterson AFB (luftbase) konkluderede, at objekterne i Mariana film ikke var "fugle, balloner , eller meteorer ".
Den oprindelige konklusion - at de omhandlede genstande var refleksioner fra F-94 jetfly - blev også udelukket.

Kaptajn Ruppelt sagde: "De to jetjagere har ikke været i nærheden / eller tæt på - hvor de to UFOer havde været .. vi undersøgte hvert individuelle lys, og begge viste at være stabile for at kunne reflektere. Vi noterede at objekterne på Montana filmen var af ukendt oprindelse".   

Vær tålmodig - videoen indlæses før den afspilles!