To display this page you need a browser with JavaScript support.

Sådan startede det hele
- en beskrivelse af de første UFO observationer -

Af Poul-Erik Nielsen ©, 21. Juli 2001 

UFOer gennem mere end 50 år.

Tirsdag den 24. juni 1997, var det 50 år siden, begrebet "flyvende tallerkener" dukkede op og markerede starten på den moderne UFO-æra.

I mere end 50 år har begrebet flyvende tallerken for mange mennesker været noget håndgribeligt, mens det for de fleste var noget, man læste om og ellers rystede på hovedet af. I dag hører man sjældent om flyvende tallerkener, men derimod om UFO'er, uidentificerede flyvende objekter, en neutral betegnelse der nok må siges at være mere passende, da et UFO jo blot er et uidentificeret flyvende objekt, som man altså ikke umiddelbart kan identificere, da det ikke er af Jordisk oprindelse.

I dag, hvor de flyvende tallerkener er erstattet af andre begreber, er de måske ved at være glemt. Men tæt på 50-års dagen kan det være rart at genopfriske, hvordan det hele startede.

Ni på række

Tirsdag den 24. juni 1947 var den amerikanske forretningsmand Kenneth Arnold blevet færdig med noget arbejde for Central Air Service i Chehalis i staten Washington, USA, og skulle derfor flyve i sit eget specialbyggede bjergfly til Yakima i samme stat. Nogle dage forinden var et af den amerikanske flådes C-46 transportfly med 32 marinesoldater forsvundet i de bjerge, som Kenneth Arnold skulle passere. Da der var udsat en dusør på 5.000 dollars for oplysninger om det forsvundne fly, besluttede han sig til at lede efter det undervejs.

Han lettede fra Chehalis og fløj over bjergene mod Yakima. Da han befandt sig nær bjerget Mount Rainier bemærkede han et kraftigt lysglimt, som oplyste hans fly.


"`Jeg blev forskrækket. Jeg troede, at jeg var ved at støde sammen med et andet fly, der havde nærmet sig, uden at jeg havde bemærket det", fortalte Kenneth Arnold.

Det næste halve minut så han sig omkring, og det eneste fly, han kunne se, var et DC-4 langt bag ved ham. Han tanke var, at det var en jager, der var strøget lige forbi snuden på hans fly. Pludselig kom glimtet igen, og langt ude til venstre, mod nord, så han en formation af meget klart lysende objekter i nærheden af Mount Rainier.

I første omgang troede Kenneth Arnold, at det var en formation af jagerfly, men så bemærkede han, at de ikke havde nogen hale og i øvrigt ikke lignede noget, som han havde set før. Han beregnede også deres hastighed til at være højere end dens tids kendte fly. Da han ved 16-tiden landede i Yakima og fortalte om sin observation, mente nogle helikopterpiloter, at det var nogle styrbare raketter, han havde set.

»Som en tallerken«


Skuffet samlede han sine forvirrede tanker, gik tilbage til sit fly og fløj til Pendleton i Oregon. Det var her begrebet "flyvende tallerkener" blev født.

Nyheden om Kenneth Arnolds observation ved Mount Rainier var fløjet foran ham, og da han landede i Pendleton var der samlet en stor flok mennesker for at tage imod ham. Han fik ikke fred efter landingen, da reportere fra aviser og diverse nyhedsbureauer ville høre, hvad det var han havde set. Han fortalte dem, at de flyvende objekter fløj, »som en tallerken ville, hvis man slog smut med den over vandet«. På engelsk var det ikke en tallerken, men en "saucer", altså en underkop.

Der var ikke langt fra at slå smut med en tallerken til en flyvende tallerken.

Kenneth Arnold døde den 16. januar 1984.

Spøgelsesfly

I dag betragter UFO-forskere den 24. juni 1947 som den første dag i den moderne UFO-æra. Man er også nødt til at sige den "moderne" æra, for mennesket har gennem det meste af den historiske tid set mærkelige flyvende genstande på himlen. Betegnelserne har blot fulgt tidens kultur og udvikling. I middelalderen var for eksempel mærkelige lys på himlen varsler og særtegn. I slutningen af 1800- tallet så folk mærkelige luftskibe. I 1896-97 skyllede en hel bølge af luftskibe inde over USA, Canada og Sibirien. I 1933-34 var der en bølge af spøgelsesfly over Skandinavien. Under anden verdenskrig så både tyske og allierede piloter mærkelige lyskugler, "foo fighters", som forfulgte deres fly på natlige togter. Begge parter troede det var et af modpartens hemmelige våben. I 1946 var det spøgelsesraketter, der optog svenskere, danskere og nordmænd. Dengang sagde rygterne, at det var russerne, der eksperimenterede med tyske raketter. Noget bevis fandt man dog aldrig, selvom man i Sverige så, hvor en del af raketterne slog ned. Undersøgelser på et af nedslagsstederne afslørede ikke så meget som et milligram materiale fra spøgelsesraketten.

De store UFO-bølger

I tiden efter Kenneth Arnolds observation begyndte mange mennesker at se underlige flyvende genstande. De fleste kunne forklares af videnskaben som noget kendt, men en del forblev uforklarede. Der dukkede rapporter op i alle afkroge af USA i 1947 før turen kom til Europa og resten af kloden. De bedst kendte UFO-bølger var i USA i 1952, hvor bølgen kulminerede med observationer over Washington D.C. i områder, hvor det er forbudt at flyve. I 1954 var turen kommet til Frankrig, Italien og Sydamerika. I årene, der fulgte var der bølger over stort set alle kontinenter. Den seneste store bølge var i Belgien. Den startede i oktober 1989 og fortsatte ind i 1990erne.